Fotboll är en enorm sport i Sverige. Många drömmer om att en dag spela på proffsnivå, men vägen dit är tuff och det gäller att vara ihärdig. Det finns flera fotbollsserier som man måste ta sig igenom för att komma ända upp till Allsvenskan, som är den högsta ligan i Sverige. Man måste ta sig förbi Superettan, Div1, Div2, Div3 med mera. Man beräknar att det finns runt 2500 lag inom herrfotbollen i Sverige, vilka hela tiden flyttas upp eller ner mellan ligorna.
Sverige har en mycket stark kultur inom fotboll, det finns hundratals med lag och föreningar som bygger upp denna starka kultur. Sverige har haft vissa framgångar inom Europa och världen, men långt ifrån så bra som man önskat om man jämför med hur stark fotbollskulturen faktiskt är. Däremot så har det funnits flera svenska spelare som har blivit kända för sina prestationer på plan, och på så sätt burit den svenska flaggan och givit Sverige ett namn inom fotbollsvärlden.
Hur är det svenska liga-systemet uppbyggt?
Tanken med det svenska systemet är att lagen som deltar tar sig upp och ned när de vinner eller förlorar. Man avancerar mellan de olika serierna när man vinner eller förlorar. Hur många lag som kan flyttas upp eller ner beror på vilken serie som man ingår i. Dock gäller det att man har en stabil ekonomi samt en spelplats för att ta sig upp till divisionerna på elit nivå. Inom Superettan spelar 16 lag. Det är Allsvenskan samt Superettan som räknas till eliten. Division 1 har två serier med 14 lag inom varje serie. Div 2 däremot har 6 serier med 12 lag inom vardera serie. Divisions spelen går från Div 1 till och med Div 8.
I Sverige finns det även en nationell cup som kallas för Svenska Cupen. Vinnaren inom Svenska cupen går vidare till Europa League (tidigare Uefacupen).
Ligor och turneringar utanför Sverige
Fotboll är en sport som är stor i hela världen och det är inte bara i Sverige som klubblagen gör upp varje säsong. I Tyskland finns till exempel högstaligan Bundesliga och i England är Premier League platsen där de främsta lagen gör upp. Så ser det även ut i Sydamerika, som många ser som en av de kontinenter som är väldigt starka inom sporten. Utöver ligorna finns här även det internationella mästerskapet Copa America, där landslagen gör upp om mästartiteln. Turneringen kan liknas med Europas mästerskap, men håller inte plats för lika många lag. Trots att matcherna spelas på andra sidan jorden brukar intresset för mötena här vara stort även bland de europeiska fotbollsfansen.