Tyska spelare i Allsvenskan

Den svenska högstaligan i fotboll lockar alltfler internationella spelare till sina lag. Tittar man på de aktuella trupperna finns en mängd nationaliteter representerade. En av dessa är Tyskland, som för nuvarande har tre spelare i ligan.

Phil Ofosu-Ayeh spelar i Halmstads BK dit han anslöt i februari 2021. Det blev dock inte den bästa inledningen på säsongen då han endast hann med att spela en match i Allsvenskan innan en skada satte stopp för vidare spel. Säsongen därpå gick betydligt bättre och under hans 25 framträdanden levererade han två mål. Hittills den här säsongen har det blivit ett mål och en assist för 31-åringen.

Colin Rösler anslöt till Mjällby AIF till 2023 års säsong efter att tidigare ha spelat i norska Lilleström. Trots sina få matcher till antalet har han redan lyckats bidra med ett mål under säsongen. Rösler är döpt efter Manchester City-stjärnan Colin Bell och även hans bror, Tony Röslers förnamn har rötter i fotbollens värld. En anledning till detta kan vara deras pappa – den tyske fotbollstränaren Uwe Röstler.

Kalmar-målvakten Ricardo Friedrich var länge utan klubb, men kunde i januari 2022 presenteras för det svenska laget. Hittills har han hat en bra start på säsongen, där han också fått bära kaptensbindeln i ett antal möten.

Det finns dock en gemensam nämnare mellan alla dessa tre spelare – de har trots sitt tyska ursprung valt att representera andra nationer i landslagssammanhang. Anledningen till detta är att de alla har föräldrar med olika ursprung. Ofosu-Ayeh har representerat Ghana i en träningslandskamp under 2015 och fanns även med på bänken vid VM-kvalet samma år. Rösler gick emot sin pappa och har representerat Norge i olika juniorsammanhang, men även England vid ett antal tillfällen under de år då han bodde där. Friedrich har ännu inte blivit uttagen till något landslagsspel.

Att få representera sitt landslag i olika sammanhang är en otroligt stor ära, inte minst om det handlar om spel i stora mästerskap som EM eller VM. Nästa gång som herrarnas världsmästerskap spelas är sommaren 2026 och inför detta spås det europeiska kvalet inledas under 2025. På WM-fussball.com kan du läsa mer om mästerskapet.