Danska spelare i Allsvenskan

Att det finns gott om starka fotbollsnationer och fotbollsspelare i Europa är det ingen tveka om. Om man ska se till våra grannländer så är Danmark det mest framgångsrika på fotbollsplanen. Många spelare som härstammar här har dessutom valt att vidareutveckla sina karriärer i de svenska klubbarna.

För tillfället är det sex klubbar som har danska spelare i sina trupper: Häcken, Hammarby, Elfsborg, Norrköping, Sirius och Malmö. I Malmö FF så är det dessutom en dansk spelare som fått äran att bära kaptensbindeln. Anders Christiansen har varit i klubben sedan 2016 (med ett kortare avbrott för spel i Belgien under 2018) och här tagit en av de självklara platserna på mittfältet.

Det är inte bara bland spelarna som nationen finns representerad. Också på ledarsidan har vi fått se danska namn. Till exempel var Jon Dahl Tomasson tränare för Malmö FF mellan 2020 och 2021. Hans år i laget medförde en hel del framgång, där man bland annat tog hem sin 21a SM-titel och även kvalificerade sig för gruppspel i Champions League.

Fortsatt representation i landslaget

Men bara för att de danska spelarna väljer att ta klivet över Öresund för klubblagsspel, betyder det inte att man lämnar sin hemmanation helt och hållet. Det är till exempel inte ovanligt att vi får se de danska spelarna i olika landslagssammanhang. Till exempel kunde vi se Anders Christiansen i truppen som spelade EM sommaren 2021. Landslaget är nu även klara för spel i det stundande världsmästerskapet i Qatar och om vi får se några välbekanta namn i truppen till fodbold VM 2022 återstår att se.

Det här blir sjätte gången som Danmark deltar i fotbolls VM, där man tidigare avancerat till slutspel nästan varje gång. Här har dock resan ofta tagit slut i åttondelsfinalen, men sommaren 1998 gick man något längre. Efter att ha besegrat Nigeria med 4-1 kunde man se sig klara för sin allra första VM-kvartsfinal. Dock blev det ett mardrömsmotstånd i form av Brasilien, men trots detta bjöd danskarna upp till dans. Laget tog ledningen efter bara två minuters spel och kunde sedan kvittera till 2-2 i den femtionde minuten. Dryga tio minuter senare kunde dock Rivaldo göra sitt andra mål för matchen och ta Brasilien vidare till semifinal. Om det går bättre för laget den här gången får vi se i höst.